zondag 12 juli 2009

Cosmetica Wetenswaardigheden, INCI


INCI
Cosmetica inhoudstoffen
Inhoudstoffen voor cosmetica worden volgens het zogeheten INCI systeem benoemd.
INCI staat voor Internationaal Nomenclature of Cosmetic Ingredients.
Alle benamingen zijn internationaal vastgesteld, hiermee is INCI grondlegger voor eenduidige vakbenaming van cosmetica inhoudstoffen.
Sinds 1997 zijn de EU-richtlijnen in werking gesteld, welke een overeenkomende lijst voorschrijft.
Volgens de INCI moeten alle inhoudstoffen zodanig vermeld worden dat de substantie met het grootste aandeel bovenaanstaat, en dat andere stoffen overeenkomstig volgen. Bestanddelen welke minder dan 1% van het product uitmaken mogen ongeordend aan het eind vermeld worden.
De INCI beschrijvingen zijn een mix van chemische vakuitdrukkingen in de Engelse taal en Latijnse plantennamen.
Citroenzuur wordt zo bijvoorbeeld Citric Acid terwijl Berkenextract als Betula alba wordt vermeld.
Kleurstoffen worden vermeld onder de noemer Color-Index-nummering (CI).
Zeker voor wat betreft kleurstoffen laten de richtlijnen grote onnauwkeurigheden toe, wordt er bijvoorbeeld in een cosmeticaproduct een heel kleurenpalet aangeboden -zoals 15 verschillende kleuren voor een lipstick - dan worden op de verpakking alle kleurstoffen vermeld welke in het totale pakket voorkomen.
Voor het benoemen van de kleurstoffen wordt dan eenvoudigweg een plusteken en een minteken op de verpakking gezet. Wat zoveel betekend als: het kan er in zitten, hoeft echter niet.
Welke kleurstoffen er precies in een lippenstift zitten laat zich op deze wijze moeilijk definieren.
Nog erger is het gesteld met de geurstoffen. Zijn er geurstoffen toegevoegd dan hoeft een fabrikant slechts het woord parfum of aroma op de verpakking te vermelden, terwijl er theoretisch gezien honderden verschillende substanties in kunnen zitten.
Sinds het najaar van 2005 moet een lijst van 26 geurstoffen altijd verplicht op de verpakking vermeld worden, weliswaar alleen wanneer de concentraties overschreden worden.
In producten die op de huid blijven moeten deze stoffen vermeld worden wanneer meer dan 10 mg per kilogram toegevoegd is, bij producten welke weer worden afgewassen moet een vermelding staan wanneer ze uit meer dan 100 mg per kilogram inhoud bestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.